vineri, 3 iulie 2009

Exercitiu: Redescoperirea pasiunii in relatia de cuplu

Problemele pe care le intampini la un moment dat nu au existat din totdeauna, ele s-au nascut candva, iar tu te-am trezit in fata produsului finit, sesizand impactul.
Fiecare dintre noi este posibil sa avem in viata momente de rascruce, de schimbare radicala, in care maniera noastra de a privi lucrurile se poate schimba.
Inainte si dupa…
Unii resimt nevoia schimbarii, altii se tem si o refuza.

Tu cum procedezi?
Aminteste-ti cum actionai inainte cand nu exista aceasta “problema”, ce faceai instinctual, fara sa iti pui problema, ca raportul sexual si contextul afectiv sa fie pozitive.
Treci in revista solutiile pe care deja le-ai pus in aplicare pentru a regla problema si in urma carora problema nu a disparut. Pe acestea le vei elimina ca variante, invatand din fiecare experienta ce era de invatat despre tine in relatia cu “problema” avuta.
Pentru a capata incredere si sens, intreba-te care ar fi semnele unui inceput de schimbare pozitiv pentru tine, pentru partenera si pentru cuplu, separat pe o foaie de hartie pentru a avea o viziune de ansamblu clara a celor trei pozitii de raportare.
Facand asta, vei observa ca acestea nu intotdeauna coincid.
Sunt perspective diferite in cadrul aceluiasi ansamblu.

Care ar fi natura problemei?
Tulburarile de erectie.

Care ar fi cauzele?
Fie ca reactionezi din teama de esec sau dorinta de perfectionism, rezultatul poate fi acelasi: anxietate sau stress, asociate cu ganduri negative care accentueaza dificultatile, oricare ar fi cauza psihica sau fizica a acestora.
Insa cum orice invat are si dezvat, este important sa iei lucrurile progresiv in abordarea problemei tale. Astfel este indicat sa reinveti, etapa cu etapa, cum sa gestionezi altfel raportul sexual si indeosebi penetrarea.
In continuare am sa-ti propun un exercitiu prin care lucrurile sa ia o alta intorsatura pentru tine.
In ce ar consta acest exercitiu?
Iti sugerez pentru inceput, tehnica “Sensate Focus” (Francois-Xavier Poudat , “Cum depasim dificultatile sexuale”, pg.193), o tehnica adaptata tulburarilor de erectie.

Important:
• procesualitatea acestei tehnici solicita sprijin din participarea partenerei.
• ea va propune amandurora un parteneriat plin de experimentari si senzatii noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu