marți, 14 iulie 2009

Despre terapia ericksoniana


Motto: „Exista lucruri pe care le stiti, dar nu stiti ca le stiti. Cand veti sti ceea ce nu stiti, atunci va veti schimba.” ( Milton Erickson)

Terapia ericksoniana propune terapeutilor, cat si clientilor, prin tehnicile sale, o abordare dintr-o perspectiva paradoxala a problematicii vietii cotidiene care provoaca, mediat prin terapeut, la o cautare din partea clientului a resurselor interioare necesare schimbarii expectate.
Fiecare dintre terapiile existente in prezent au ceva specific care le diferentiaza unele de altele, surpriza vine din partea clientului care, de cele mai multe ori, in unicitatea sa, aduce o diversitate aparte care solicita terapeutului flexibilitate, originalitate, adaptare la harta personala a fiecaruia dintre noi, surprinzator aceleasi lucruri sunt cerute de procesul de schimbare si de la client.

Ceea ce subliniaza terapia ericksoniana este ideea ca fiecare dintre noi suntem inzestrati cu resursele necesare rezolvarii oricaror probleme, satisfacerii oricaror nevoi interioare.
De aici se poate naste intrebarea: „ OK, daca totul e in mine…cum de nu-mi dau seama?”.
Motivele pot fi variate. Zi de zi ne propunem tot felul de lucruri de rezolvat, scopuri de atins, iar acestor obiective le alocam un timp personal de atingere, rezolvare.
Uneori nu reusim sa le rezolvam intr-o unitate de timp utila noua si apar frustrari, nemultumiri care, vrem nu vrem, activeaza blocari, opacizari „interioare” ce ne afecteaza confortul vietii de zi cu zi. Si nu mai gasim alternative „preocupati” prea mult de faptul ca ceea ce am incercat pana atunci nu s-a dovedit folositor.
Alteori investim intr-o relatie, facem tot ce se poate din punctul nostru de vedere, credem ca totul este ok si intr-o zi, partenerul de cuplu isi arata nemultumirea, noi ne aratam nemultumirea………ceva nu mai este cum a fost……….si te intrebi…..ce anume?….si cauti solutii……………si incerci, te consumi….. pentru ca acel lucru este important pentru tine….si parca ceva din tine iti spune ca se poate si mai mult, altfel, mai bine……..ca nu e suficient…….
„Cum de nu pot? Unde sunt solutiile, ca eu personal nu le vad, nu le simt?! Unde sunt resursele din mine?” si aici vine psihoterapeutul si intervine ajutand clientul sa deblocheze aceste resurse care abia asteapta sa fie folosite, iar terapia, ca proces, le stimuleaza sa „lucreze” in avantajul clientului.

Am fi uimiti de ce putem gasi in noi si nu stim inca!

Oamenii sunt unici si prin urmare si problemele lor sunt unice, din acest motiv terapeutul, in vederea alegerii unor tehnici optime de interventie, pune bazele unei relatii terapeutice bazate pe respect, intelegere si empatie. Este un proces in care terapeutul si clientul se afla intr-un parteneriat dezvoltand o relatie colaborativa in care clientul este expertul si care este bazata pe principiul ca el stie cel mai bine ce este ii util si se potriveste. Terapeutul intra in acest demers lasand deoparte propria realitate psihologica, propriile conceptii si prejudecati.
Un alt principiu este ca in acest parteneriat „nu exista esec, exista doar feedback” (Walter si Peller, 1992). Uneori se intampla ca o anumita tehnica sa nu aiba rezultatele scontate sau sa nu fie in total acord cu nevoile clientului pe parcursul terapiei si apare ceea ce este cunoscut in general sub numele de rezistenta. Pentru terapeutul ericksonian acest lucru este un semnal ca recurge la „chei nepotrivite” , un semn al schimbarii strategiei de lucru, astfel demersul terapeutic ramane unul deschis alternativelor in ceea ce priveste alegerea tehnicilor adoptate in decursul sedintelor.

Nimic nu e imposibil in terapie!

Erickson a dat noi valente acceptiunii de inconstient in relatie cu hipnoza. Inconstientul este locul unde clientul poate gasi, prin contextul creat de psihoterapeut ( transa hipnotica), raspunsul la problemele sale, resursele utile in gasirea de noi alternative, noi solutii; raspunsuri, resurse a caror accesare in viata de zi cu zi este limitata de experientele constiente de viata.
Carora dintre noi nu ni s-a intamplat, in incercarea de a rezolva o problema importanta, presanta, sa nu reusim, oricat ne-am stradui sa gasim solutia optima de rezolvare?! Si totodata sa avem puternicul sentiment ca este undeva acolo, la indemana, insa fara sa „vedem” constient exact unde. Ca ulterior, dupa ce am renuntat in cautarea noastra, la cateva ore, la cateva zile, dupa o noapte de somn odihnitor, solutia sa apara „din senin”, uimindu-ne ca nu o gasisem pana atunci!

Transa hipnotica ofera tocmai acest prilej.
In cadrul hipnozei ericksoniene, terapeutul mediaza o punte de legatura cu inconstientul, intr-o maniera directa si fara a-l interpreta, permitandu-i sa se exprime si mai ales sa actioneze.
Schimbarea terapeutica astfel apare ca un proces de depasire a limitelor constiente, un acces la ceea ce clientul nu stia ca stie deja.

Cui se adreseaza acest tip de terapie? Doar adultilor? Poate fi utila in terapia de cuplu? In terapia familiei? In tulburari de dinamica sexuala? Poate fi folosita si in cazul copiilor? Tulburari de comportament?

Raspunsul este unul simplu: DA
Terapia ericksoniana, incluzand si hipnoterapia, propune o multitudine de tehnici de lucru, o diversitate a limbajului terapeutic care confera comunicarii adaptabilitate, flexibilitate, eficienta; nelasand loc interpretarilor eronate si venind in intampinarea nevoilor clientului.

De cate sedinte este nevoie ? Este o terapie de lunga durata? De scurta durata?
Numarul de sedinte terapeutice este o ecuatie personalizata ce pune in relatie trei variabile: natura problematicii ridicate de client, timpul pe care acesta din urma il estimeaza ca necesar si strategia terapeutica adoptata. Unii dintre noi avem nevoie de mai mult timp, altii de mai putin pentru a atinge scopul final al unei terapii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu